dinsdag 18 september 2012

Voor de column heb ik de historische benadering gekozen.
Dit is mijn column:


Column voor schrijfdossier Nederlands

Laatst keek ik naar een bekend programma op tv genaamd: Obese. Dit programma is bedoeld om mensen te laten afvallen die te dik zijn. Ik vroeg me af hoe dit kon gebeuren. Veel mensen denken dat overgewicht grotendeels bij kinderen voorkomt. Kijk maar naar de vetklep Dik Trom. Toch zeggen de cijfers iets anders. Als voorbeeld: de helft van de mannen boven de 40 jaar heeft tegenwoordig overgewicht!

Als we naar de cijfers van CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) kijken, zien we dat 6,5 miljoen mensen matig of ernstig overgewicht hebben. Dat zou dus betekenen dat 41 procent van heel Nederland overgewicht heeft. Daar schrik ik nogal van. Wat ik me afvraag is hoe dat dan een tijd geleden was. Daarvoor duiken we 30 jaar terug in de tijd. In 1982, zo’n dertig jaar geleden, was 27 procent van de bevolking te dik. Dat is dus een verschil van 14 procent in dertig jaar tijd.
Wat is er dan allemaal veranderd? Er zijn natuurlijk verschillende verklaringen te vinden op internet, maar ik denk dat er gewoon veel te veel ongezond voedsel en drinken is bijgekomen. Fastfood is natuurlijk veel makkelijker te bereiken. Ik durf zeker wel te wedden dat er 30 jaar geleden geen Mac Donalds in Gorinchem stond. Maar ook op school, kijk maar naar de kleine dikmakertjes in de automaat. En dan nog geen eens gesproken over de schoolkantine. Dertig jaar geleden zag dat er natuurlijk heel anders uit. Je zou geen eens weten wat een automaat was.
Hoe kunnen deze kleine lekkernijen gewicht dan zo erg laten toenemen? Dat komt natuurlijk niet alleen daardoor. Een andere oorzaak is de industrie. De laatste dertig jaar is er natuurlijk ook veel qua machines veranderd. Mensen kunnen veel makkelijker thuis alles achter de computer doen zonder dat ze naar hun werk hoeven te gaan. Kinderen kunnen veel gemakkelijker met de bus of trein naar school gaan. En volwassen met het openbaar vervoer of met de auto naar hun werk. Dat zijn grote veranderingen, maar denk ook eens aan wat kinderen na school doen in hun vrije tijd. Misschien ga ik een potje voetballen, maar ik weet zeker doordat er veel meer games zijn bijgekomen dat mijn vrienden eerder zullen voetballen met FIFA op de Playstation dan buiten zelf te gaan voetballen. Je zou nog eens moe worden!
Ik denk dat de laatste oorzaak ligt bij de ouders. De ouders hebben de verantwoordelijkheid over hun kinderen. Maar uit de cijfers is al gebleken dat bijna de helft van de volwassenen zelf al te dik is. Als de ouders al te dik zijn, zullen zij geen positieve invloed hebben op hun kinderen. Het gevolg: de kinderen worden zelf ook te dik.

Kortom, door de fastfoodcentra, de industrialisatie en de ouders zijn de meeste mensen te dik in Nederland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten